Macron’un Afrika hezimeti
ÜLKESİNİN Afrika politikasını değiştirme konusunda oldukça iddialı bir söylem geliştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Burkina Faso’yla başlayan hezimetler serisine yeni bir halka eklendi. Nijer’deki askeri yönetimin diplomatik statüsünü ve dokunulmazlığını kaldırarak ülkeyi terk etme talimatı verdiği Fransa Büyükelçisi Sylvain Itte, altı çalışma arkadaşıyla birlikte dün Niamey’den ayrıldı. Itte’nin ardından, askeri rejim tarafından ‘yasadışı’ olarak görülen Fransız askeri varlığının da yıl sonuna kadar Nijer’i kademeli olarak terk etmesi bekleniyor.
FRANSA NÜFUZ KAYBEDİYOR
Yapılan açıklamalarda hissettirilmemeye çalışılsa da askeri rejim ile Paris arasında iki ay süren bilek güreşinin ardından Macron’un Nijer’deki askerleri çekme kararı Fransa’nın içinde bulunduğu çıkmazı aşamadığının net göstergesi. Nijer’den çekilme kararı Fransa’nın Afrika’da bir sayfayı daha kapattığı anlamına geliyor. Macron, ülkesinin Afrika politikasının eskisi gibi olmayacağı mesajını sıkça yinelese de söylemini somut adımlarla destekleyemedi, eski politikaların baskısı altında kaldı. Buna ilgili ülkelerde Fransa’nın halk nezdinde inandırıcılığının çok düşük olması da eklenince Paris için hezimetler serisi kaçınılmaz oldu. Fransa kıtada acımasız bir düşüş yaşarken domino etkisinin Çad’daki Fransız askeri varlığını etkileyip etkilemeyeceği cevabı merak edilen sorular arasında. Fas, Tunus ve Cezayir’den gelen sinyaller de Fransa’nın Afrika hezimetinin Sahel bölgesiyle sınırlı olmadığını gösteriyor.
TÜRKİYE YÜKSELİYOR
Fransa’nın Afrika’da elinin giderek zayıfladığı bir dönemde kıtadaki Çin ve Rusya hakimiyetinin yanı sıra Türkiye’nin yükselen performansı dikkat çekiyor. Özellikle pandemi dönemindeki tavrıyla öne çıkan Türkiye, insani ve kültürel boyutları da olan çoklu bir yaklaşım sergiliyor. Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmi son 20 yılda sekiz kat artarak 40 milyar dolar seviyesini aştı. 2012’de 12 olan büyükelçilik sayısı da katlanarak 44’e yükseldi.