Süper Kupa krizinin perde arkası ortaya çıktı! İşte Suudi Arabistan’da yaşananların nedeni

Galatasaray ile Fenerbahçe’nin oynayacağı Süper Kupa maçı, Suudilerin, Atatürk posterleri ve pankartlarına izin vermemesi sonrası ertelendi. Yaşanan büyük kriz adeta göstere göstere geldi.

Aylar önce yapılan sözleşmede, kulüplerin de onayı alınırken İstiklal Marşı’nın okunmasına, ‘memleketim’ başta olmak üzere türkülerin söylenmesi ve Türk Bayrağı açılmasına izin verildi. Son olarak da şehitler için TFF, Suudi yetkileleri arayıp saygı duruşuna bulunulmasını talep ederken, buna da onay çıktı.

Asıl kriz ise ardından yaşandı. Çarşamba günü Fenerbahçe, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ pankartı ve Atatürk tişörtü için TFF’ye başvurusunu yaptı. Ama federasyondan buna bir cevap gelmedi.

IFAB KURALI NE DİYOR?

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından belirlenen Oyun Kuralları Yönetmeliği’nde, “Kullanılan ekipmanlarda her hangi bir politik, dini veya kişisel slogan, beyan ya da resim olamaz” denilmektedir. Bu kural, forma altına giyilen ekipman için de geçerlidir…

Gerekli izinler önceden alınmadığı için; Atatürk resimli ısınma ekipmanı ve Fenerbahçe’nin “Yurtta sulh, Cihanda sulh” pankartı ile Galatasaray’ın “Ne mutlu Türküm diyene!” pankartıyla çıkma talepleri, IFAB tarafından belirlenen Oyun Kuralları’na aykırı bir durum oluşturdu. Kulüplerin izin belgelelerinin olmaması Suudi yetkililerin engel olmasına yol açtı.

BÜYÜKEKŞİ “FAYDALI OLACAK” DEMİŞTİ

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, daha önce A Milli Takım’ın Hırvatistan ile deplasmanda oynayacağı maç öncesi basın ile biraraya gelmiş ve Suudi Arabistan seçiminin nedenlerini anlatmıştı. Başkan Büyükekşi, “Biz Süper Kupa’yı Almanya’da yapmak istedik. Ama güvenlik gerekçesiyle iki Türk takımının maç yapmasına izin vermedi. İngiltere’de da aynı durumla karşılaştık. Hiçbir Avrupa ülkesi izin vermiyor. Azerbaycan, ‘Gelin biz de yapın’ diyor ancak orada da para yok. Suudi Arabistan 120 milyon dolar gibi paralar ödeyerek dünya yıldızlarını ülkesine transfer ediyor. Süper Kupa’yı Suudi Arabistan’da düzenlememiz Türk futbolunun marka değeri için faydalı olacak” demişti.

KİM DEĞERLENDİRECEK?

Riyad’da TFF ve kulüpler tarafından yapılan açıklamada, “(TFF ile Suudi Arabistan arasındaki) Sözleşmede FIFA, AFC, UEFA ve diğer uluslararası futbol düzenleyici ve yönetici kuruluşların kurallarının geçerli olacağı belirtilmiştir” ifadesi yer alırken, spor hukuku uzmanları buna ihtiyatla yaklaştı. Hukukçular, ilk olarak, “Bu durumu kim değerlendirecek?” sorusunun cevabının bulunması gerektiğini dile getirdi.

Olayı, “asker selamı” örneğiyle açıklayan hukukçular, “Bizdeki asker selamı, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından suç kabul edilebilir mi? Ancak yurt dışı arenada bu farklı değerlendiriliyor” ifadesini kullandı.

İŞTE O MADDE

Süper Kupa statüsünde, “Yer alan kulüpler, kupa müsabakasında, bulundukları ligin statüsünde belirtilen ve bu statüde aksi açıkça belirtilmeyen tüm hususlara uymakla yükümlüdürler” ifadesi yer alıyor.Galatasaray ile Fenerbahçe de Süper Lig takımı olduğu için bu statünün hükümleri içerisinde hareket etmek zorunda… Süper Lig Statüsü’nün 6. maddesinin 13. fıkrasında da şunlar yer almakta:

“Kulüpler müsabaka öncesi sahaya ancak TFF’nin izin verdiği pankartlarla çıkabilirler. Pankartların sosyal ve toplumsal mesaj içermesi şarttır. Kurum ve kuruluşların pankart taleplerini kulüplere yapmaları, kulüplerin de TFF’ye müracaat ederek onay almaları gerekmektedir. Pankartların boyu 14 metre, eni ise 1 metre olmalıdır. Pankart talepleri ancak mesai saatleri içerisinde yapılması durumunda değerlendirilecektir.”

FETÖCÜLER BOŞ DURMADI

Suudi Arabistan’da oynanması gereken Galatasaray ile Fenerbahçe Süper Kupa maçının Atatürk posterleri ve pankartlarına izin verilmemesi sonrası ertelenmesi büyük yankı uyandırırken, firari Fetöcüler de boş durmadı. Yaşanan krizi ve olayları fırsat bilen Fetöcüler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları birçok paylaşımla halkı galeyana getirmeye çalıştı. Onlarca hesaptan olaylar; daha önce düzenlenen Gezi Parkı olayları, diplomatik kriz gibi sebeplere bağlanmaya çalışılarak bilgi kirliliği yaratıldı.

İSPANYA VE İTALYA ANLAŞMAYI YAPMIŞTI

Sadece yüz milyon eurolar verip futbolcu almayan aynı zaman birçok ülkenin organizasyonlarına ev sahipliği yapan bir ülke Suudi Arabistan. Türkiye gibi daha önce de birçok Avrupa ülkesi Suudi topraklarında maç yapmak için anlaşma imzaladı. Bu ülkelerin başında İtalya geliyor. 2017’nin haziran ayında yapılan sözleşme ile İtalya, 5 yıl boyunca üç kez Süper Kupa finalini Suudi Arabistan’da oynadı ve kasasına tam 21 milyon euro koydu.

İspanya Futbol Federasyonu ise birçok eleştiriye rağmen aynı anlaşmayı yapan ülkeler arasına girdi. RFEF, 2019’da Suudi Arabistan Futbol Federasyonu ile yaptığı anlaşma ile İspanya Süper Kupa maçlarını, toplamda 240 milyon euro karşılığından 6 yıllığına Suudi Arabistan’da oynatma kararı almıştı. Bu sezon ise organizasyon 10-14 Ocak tarihleri arasında yapılacak. İptal olan Galatasaray-Fenerbahçe maçının oynanacağı statta yapılacak organizasyona Real Madrid, Atletico Madrid, Barcelona ve Osasuna katılacak.

5 MİLYON EURO GERİ ÖDENECEK

Organizasyon için yapılan anlaşmanın ardından hem kulüpler ile federasyona masraflar için verilen paranın yanında, maç için harcanan bedel olan beş milyon euro Suudi yetkililere ödenecek. Karşılaşmanın son dakikada ertelenmesinin ardından ise Türkiye Futbol Federasyonu ya da kulüpler Galatasaray ile Fenerbahçe’nin ayrıca herhangi bir tazminat vermeyeceği öğrenildi.

“TÜRK FUTBOLUNDA YENİ KARŞILIKLIK”

Galatasaray ile Fenerbahçe’nin oynacağı Süper Kupa maçı, Suudilerin, Atatürk posterleri ve pankartlarına izin vermemesi sonrası ertelendi. Bu büyük olay Avrupa’da büyük yankı uyandırırken, birçok önemli gazetenin manşetlerinde yer aldı. Olay için yazılanlar ise şöyle:

SKY SPORT: “Suudi Arabistan’da Galatasaray ile Fenerbahçe’nin karşı karşıya geleceği maç, aksaklıklar nedeniyle ertelendi. Mücadelenin başlamasına kısa bir süre kala bu karar alındı.”

MARCA: “Türkiye Süper Kupası’nda skandal yaşandı. Galatasaray ve Fenerbahçe maça çıkmayı reddetmeleri Türk futbolunda yeni bir skandala yol açtı.”

SPORTMEDIASET: “Türkiye ile Arabistan arasında diplomatik kriz. Süper Kupa maçı Suudi yetkilileriyle anlaşmazlıkların yaşanması sonrası ertelendi.”

CALCIOMERCATO: “Eşi benzeri görülmemiş bir diplomatik kriz. Kriz; yerel makamların, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e atıfta bulunan pankart ve tişörtlerin stada girişinin engellemesiyle ortaya çıktı.”

DAİLYMAİL: “Suudi Arabistan Türkiye’nin kurucusunun pankartlarını yasakladı. Galatasaray ve Fenerbahçe maça çıkmama kararı aldı.”

BILD: “Türkiye derbisinde büyük tartışma. Çöldeki derbide sıkıntı çıktı.”

KICKER: “Cumhuriyetin 100’üncü yılında kargaşa: Riyad’da Türkiye Süper Kupası iptal edildi.”

MUNDO DEPORTİVO: “Türk futbolunda yeni karışıklık: Galatasaray ve Fenerbahçe, Riyad’daki Süper Kupa karşılaşmasının başlamasına dakikalar kala oynamayı reddetti.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir