TÜİD Başkanı Kamar, altın kotasının ‘ihracata darbe, kaçakçılara ödül olduğunu’ söyledi
Mücevherat Sektöründe Cari Açık ve Altın İthalatı Kota Sorunu
2023 Ağustos ayında cari açığı artırdığı iddiasıyla uygulanan altın ithalat kotası, mücevherat sektöründe ciddi dengesizliklere sebep oldu. Kaçakçılık, 35 yıl aradan sonra rekor seviyelere ulaştı ve sektörde büyük sıkıntılara neden oldu. Her ay yüzlerce işletme kapanırken, özellikle 2025’te yaklaşık 60 bin kişinin işsiz kalması bekleniyor. Son aylarda işsiz sayısı 4 bini aştı.
Yeni kurulan Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) Başkanı Mustafa Kamar, işletmelerin yüzde 80’inde kriz yaşandığını ve kapanmaların artacağını vurgulayarak altın kotasının ihracata zarar verirken kaçakçılara ödül niteliği taşıdığını belirtti.
Kamar, aylık 12 tonluk kota uygulamasının cari açığı azaltmak amacıyla getirilmesine rağmen mücevherat sektörünün asıl sorumlusu olmadığını ifade ederek, “Son 5 yılda altın ithalatında hızlı bir artış var ancak bu artışı sektörümüz değil Merkez Bankası yönlendiriyor. Merkez Bankası, 2022’de 19 milyar dolarlık altın ithalatının 8 milyar dolarını, 2023’te ise 29 milyar dolarlık ithalatın 10 milyar dolarını kendisi yapıyor. Dolayısıyla cari açığın asıl sorumlusu Merkez Bankasıdır” şeklinde konuştu.